Çorlu Mühendislik Fakültesi
2012-10-10

Üniversitemizde arama kurtarma tatbikatı yapıldı



       Namık Kemal Üniversitesi  Arama Kurtarma Topluluğu (NAKUT) ve Dağcılık ve Kampçılık Topluluğu üyesi öğrencilerin düzenlediği “Kurtarma ve Tahliye Tatbikatı”, 10 Ekim 2012 tarihinde 12.00 – 13.30 saatleri arasında Değirmenaltı Yerleşkesi’ndeki Ziraat Fakültesi Dekanlık Binasında, Tekirdağ AFAD, UMKE Tekirdağ birimi, Tekirdağ 112 Ambulans Servisi’nin de katılımı ile Araştırma Görevlisi Hüseyin Sarı koordinatörlüğünde gerçekleştirildi.

Ziraat Fakültesi Dekanlık binasında devam eden yapı güçlendirme ve tadilat çalışmaları tatbikat için uygun olay yeri olarak seçildi.

Tatbikatın senaryosu Dekanlık Binasının 4 . katında gerçekleşen bir patlama idi. Bu patlama sonucunda 11 kişinin etkilendiği, yaralandığı senaryoda ilkyardım uygulamaları ve alternatif tahliye yöntemleri kullanıldı. Patlama sonrası 4. Katın pencerelerinden seslenerek yardım isteyenlere ulaşan ilk öğrenci olay yeri yönetimini üstlenerek kalabalık yaralı grubunda öncelikle müdahale edilecek olanları belirledi. Tatbikat senaryosuna göre öncelendirme için ülkemizde afetlerde, kazalarda kullanılan START tipi öncelendirme modeli kullanıldı. Profesyonel ekipler olay yerine varana kadar geçen sürede, hafif yaralı durumdaki (öncelendirmeye göre yeşil kodlu) ilkyardım sertifikalı topluluk öğrencileri kendilerinden daha ağır durumdaki, yerinden hareket edemeyen diğer yaralılara ilkyardım müdahalelerinde bulundular.

NAKUT üyesi öğrenciler yaralılara kırık sabitlemesi, kanama durdurulması gibi müdahalelerde bulunduktan sonra olay yerine varan AFAD Tekirdağ ve UMKE Tekirdağ birimlerinin getirmiş oldukları omurga tahtaları ve afet sedyeleri ile yaralıların tahliyesini gerçekleştirdiler.

Alternatif tahliye yöntemlerinin de sınandığı tatbikatta 1 yaralı sel seti ile sepet sedye içerisinde ve AFAD üyeleri tarafından, 2 yaralı da dikey ip sistemi ile NAKUT öğrencileri tarafından binadan çıkarıldı.

        Yaralılar için 112 Komuta Kontrol Merkezinden istenilen ambulansın olay yerindeki müdahaleleri ve bir hasta yaralıyı hastaneye sevki ile tatbikat sonlandırıldı.

         

{gallery}20121010_aramakurtarma{/gallery}

 

Arama Sonuçları