T.C.
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
LİSANS BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KURALLARI
1. GİRİŞ
Bu kılavuzun amacı; lisans bitirme çalışmaları yazımında birlikteliği sağlamak amacıyla uyulması gereken ilkeleri kısa ve özlü biçimde sunmaktır. Lisans Bitirme Çalışması hazırlayacak öğrenciler, bu kılavuzda belirtilen biçim, içerik ve kurallara uymak zorundadırlar.
2. GENEL BİÇİM ve YAZIM PLANI
2.1. Kullanılacak Kağıdın Özelliği
Lisans Bitirme Çalışmasında kullanılacak kâğıt A4 ebadında (210x297 mm.) olmalıdır.
2.2. Yazı Tipi Özelliği
Lisans Bitirme Çalışması yazımı kâğıdın yalnızca bir yüzü kullanılmak üzere bilgisayar ile yapılmalı, Times New Roman yazı tipi kullanılmalıdır. Renkli yazı karakteri kullanılmamalıdır. Yazı tipi boyutu 12 punto olmalıdır. Ancak çizelgelerde ya da formüllerde karşılaşılan zorunlu hallerde daha küçük punto ile yazılmalı ya da fotokopi ile küçültme yoluna gidilmelidir. Yazımda virgül ve noktadan sonra bir vuruşluk ara verilmelidir.
2.3. Yazım Planı
Lisans Bitirme Çalışması 5. Bölüm'de açıklanan yazım planına uygun olarak yazılmalıdır.
2.4. Satır Aralıkları ve Sayfa Düzeni
Lisans Bitirme Çalışması 1,5 ara ile paragraflar arası iki ara ile yazılmalıdır. Sayfa düzeni, üst ve alt kenarlardan 2,5 cm, sol kenardan 3,0 cm, sağ kenardan 2,0 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır.
2.5. Sayfaların Numaralanması
Lisan Bitirme Çalışmasının bütününde sayfa altında ortada numaralanmalıdır. Satır numarasının yanına hiçbir işaret konulmamalıdır.
2.6. Bölüm ve Altbölümler
Çalışmanın bölümleri belirlenirken gereksiz ayrıntıya girilmemeli, bölüm ve altbölümlerin birbirlerine göre öncelik sırasına dikkat edilmelidir. Birinci derece bölüm başlıkları BÜYÜK HARF ile, ikinci derece altbölüm başlıkları her kelimenin ilk harfi büyük, diğerleri küçük harflerle yazılmalıdır. Üçüncü derece bölüm başlıklarında ise, birinci kelimenin ilk harfi büyük, diğer tüm kelimeler küçük harfle yazılmalıdır. Çok gerekli olmadıkça üçüncü dereceden daha ileri bölüm başlığı kullanılmamalıdır.
Bölüm ve altbölümlerin numaralandırılmasında çift numaralandırma (ya da zincirleme) numaralama sistemi kullanılmalıdır. Her bölüm ve altbölüm normal rakamlarla numaralanır ve aralarına nokta konur (1. Üst Başlık, 1.1. Alt Başlık).
2.7. Kaynak Gösterme
Kaynak gösterme American Psychological Association (APA) veya IEEE formatına göre yapılmalıdır.
İlgili kılavuzlara aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.
APA
https://euniversite.nku.edu.tr/kullanicidosyalari/182/images/APA%206_0%20Kaynak%20G%c3%b6sterme%20K%c4%b1lavuzu.pdf
IEEE
https://euniversite.nku.edu.tr/kullanicidosyalari/182/images/IEEE%20Kaynak%20G%c3%b6sterme%20K%c4%b1lavuzu.pdf
2.8. Dipnotlar
Lisans Bitirme Çalışmasının herhangi bir sayfasında metin, tablo veya şekil içinde yazılması halinde konuyu dağıtıcı ve okumada sürekliliği engelleyici nitelikteki çok kısa ve öz açıklamalar birkaç satır halinde aynı sayfanın altına dipnot olarak verilebilir. Dipnotlar sayfa içindeki ana metinden iki aralık bırakıldıktan sonra, soldan sağa sayfanın ortasına kadar çizilen sürekli bir çizgi ile ayrılmalıdır.
Doğrudan aktarmalar ("......") işaretleri içinde sıkıştırılmış paragraf ve italik harflerle verilir. Alıntılar, dipnotlarda kaynak olarak belirtilir. Dipnotlarda kaynak bilgilerinde kaynakçadan farklı olarak sayfa numarası belirtilir.
2.9. Simgeler ve Kısaltmalar
Lisans Bitirme Çalışmasında simgeler, 'SİMGELER DİZİNİ' başlığı altında alfabetik sıraya göre liste halinde verilmelidir. Simgelerin ve birimlerin kullanımı ve yazımında uluslararası standartlara ve Türk Standartları'na uyulmalı, birim gösteren simgenin sonuna nokta konulmamalıdır. Lisans Bitirme Çalışmasında çok kullanılan birden fazla sözcükten oluşan terimler için baş harfleri kullanılarak kısaltma yapılabilir. Bu durumda yapılan kısaltma ilk geçtiği yerde ayıraç içinde yalnız bir kez açıklanmalıdır.
3. ŞEKİLLER VE ÇİZELGELER
Lisans Bitirme Çalışmasında, anlatıma yardımcı olacak biçimde ŞEKİLLER ve ÇİZELGELER konulabilir. Yarım sayfa veya daha az yer tutacak şekil ve çizelgeler metin içinde yer alabilir. Bu durumda söz konusu çizelge veya şekil sayfanın ya üstünde ya da altında bulunmalıdır. Yarım sayfadan büyük yer tutan şekil ya da çizelgeler ayrı bir sayfaya yerleştirilebilir. İki veya daha çok küçük şekil veya tablo aynı sayfada sunulabilir. Bunlar birbiri ile yakından ilgili ise 'a,b,c,ç...' şeklinde simgelenerek hepsine tek bir şekil veya çizelge numarası verilir. Şekil veya çizelge açıklamasında a,b,c,ç,.... ile simgelenen her bir çizelge veya şekil ayrı ayrı tanımlanmalıdır. Şekiller ve çizelgeler metinde ilk değinildiği sayfada veya bir sonrakinde yer almalıdır. Şekil ve çizelgelerin tamamının kendine ait bir numarası olmalıdır. Numaralama rakamlarla yapılmalıdır. Numaralar her bölüm içinde kendi aralarında birbirinden bağımsız olarak ayrı ayrı olmalıdır. Örnek:
(1) Şekil 1.1. , Şekil 1.2. , Şekil 1.3. ,.....Şekil 2.1. , Şekil 2.2. , Şekil 2.3. ,.....
(2) Çizelge 1.1. , Çizelge 1.2. , Çizelge 1.3. ,.....Çizelge 2.1. , Çizelge 2.2. , Çizelge 2.3. ,.....
4. ÇALIŞMA KAPAĞI
Lisans Bitirme Çalışması kapağı için Fakülte tarafından hazırlanmış olan standart karton kapaklar kullanılmalıdır.
5. LİSANS BİTİRME ÇALIŞMASI İÇERİĞİNİN DÜZENLENMESİ
Her Çalışma üç kısımdan oluşur.
a. Çalışma metni
b. Kaynaklar
c. Özgeçmiş
Her kısım çeşitli bölümlerden oluşur.
5.1. Çalışma Metni
5.1.1- Özet
5.1.2- Önsöz
5.1.3-İçindekiler
5.1.4- Sembollendirme
5.1.5. Giriş bölümü
Lisans Bitirme Çalışmasının giriş bölümü 'GİRİŞ' veya 'GİRİŞ ve AMAÇ' başlığı altında yazılmalıdır. Okuyucuya konuyu hazırlayıcı bilgiler verildikten sonra araştırmanın amacı ve kapsamı açıkça belirtilmelidir.
5.1.6. Gelişme bölümü
Lisans Bitirme Çalışması konusunun niteliğine, yapılan araştırmanın ayrıntısına ve Çalışmanın hacmine göre, gelişme bölümü, ikinci, üçüncü ve dördüncü dereceden bölüm ve alt bölümlere ayrılır. Bunların her biri için uygun bir başlık ve numara sistemi kullanılır.
5.1.7. Sonuçlar ve Öneriler
Bu bölümde Lisans Bitirme Çalışmasından elde edilen genel sonuçlar olabildiğince öz fakat açık ve seçik olarak yazılmalıdır. Çalışmayı hazırlayan, konu ile ilgili çalışma yapmak isteyecek araştırmacı ve uygulayıcılara iletmek istediği önerileri varsa bu bölümde bunları yazmalıdır.
5.1.8. Ekler
Bu bölümde yer alacak olan her bir açıklama için uygun bir başlık seçilmeli ve bunlar sunuş sırasına göre "EK-A, EK-B, EK-C...." şeklinde, her biri ayrı bir sayfadan başlayacak şekilde sunulmalıdır.
5.2. Kaynaklar
Kaynaklar aşağıdaki genel kalıba uygun yazılmalıdır.
Yazar soyadı, ilk ad(lar)ının baş harfi, yayın yılı, "Belgenin Başlığı" Yayınlandığı Yer (yayın organı veya yayınevi), Cilt No, Sayı No, Sayfa Sayısı.
5.3. Özgeçmiş
Çalışmanın son sayfasında Çalışma yapanın kısa öz geçmişi yazılmalıdır.
T.C.
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
LİSANS BİTİRME ÇALIŞMASI YÖNERGESİ
Madde 1. Bu yönerge, öğrencilerin 7. ve 8. yarıyılda alacakları Bitirme Çalışması/Projesi ve Bitirme Çalışması/Projesi kapsamındaki proje derslerini alabilme şartları, danışman ataması, bitirme çalışmasının/projesinin teslimi, sınavı ve değerlendirilmesi esaslarını belirler.
Madde 2. Bir öğrencinin Bitirme Çalışması/Projesi alabilmesi için, ilk 6 (altı) yarıyıl derslerinin tümüne kaydını yaptırmış ve devam koşulunu sağlamış olması gerekmektedir. Ancak, söz konusu yarıyıl sonunda mezun olabilecek öğrencilerde bu şart aranmaz. Öğrenci, Bitirme Çalışmasına/Projesine yarıyıl dersleri ile birlikte kaydını yaptırır.
Madde 3. Ders kataloğunda yedinci ve sekizinci yarıyıllarda iki ayrı döneme yayılmış olan Bitirme Çalışması/Projesi hiçbir koşulda dönemi dışında ve birlikte alınamaz.
Madde 4. Bitirme Çalışması/Projesi ana konuları, bölüm ders kataloglarında yer alan derslerin içerik ve kapsamına uygun olarak belirlenir, Bölüm Kurullarında görüşülerek Bölüm Başkanlığı tarafından bölüm web sayfasından öğrencilere duyurulur. Her dönem ders kayıt haftası içerisinde öğrencilerin danışman seçimi, danışman değişikliği ve Bitirme Çalışması/Projesi ile ilgili diğer tüm hususlar Bölüm Kurul Kararı ile belirlenir ve bölüm web sayfasından öğrencilere duyurulur.
Madde 5. Bitirme çalışmasının teslimine kadar çalışmaların izlenmesi, denetlenmesi Fakülte Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.
Madde 6. Lisans Bitirme Çalışması/Projesi, Fakülte Kurulu tarafından belirlenen 'Lisans Bitirme Çalışması/Projesi Yazım Kurallarına' uygun olarak yazılır. Danışman ve sınav jürisinde bulunan öğretim üyelerine tezler dijital ortamda (CD, USB bellek, e-mail vb.) en geç çalışmanın tamamlandığı yarıyılın son ders günü mesai saati bitimine kadar teslim edilir. Bütünleme sınavına girecek olan öğrenciler Bitirme Çalışmasını/Projesini danışmanına ve sınav jürisinde bulunan öğretim üyelerine dijital ortamda bütünleme sınavından en geç iki gün önce teslim eder. Başarılı bulunan Bitirme Çalışmasının/Projesinin ciltlenmiş bir kopyası öğrenci tarafından kütüphanede arşivlenmek üzere danışmanına teslim edilir. Bütünleme sınav tarihinden sonra tezini teslim edemeyerek başarısız olan öğrenci ders kataloğunda belirtilen dönemde Lisans Bitirme Çalışması / Projesi dersine kaydını yeniler.
Madde 7. Lisans Bitirme Çalışması/Projesi sınavları, Bölüm Kurulu tarafından seçilen, biri çalışmayı yöneten öğretim elemanı olmak üzere, 3 (üç) öğretim elemanından oluşan sınav jürisi tarafından yarıyıl sonu sınav döneminde sözlü / poster sunum / çevirim içi (online) ortamlarda eş zamanlı olarak yapılır. Bitirme Çalışmasını/Projesini bir işletmede gerçekleştiren öğrenciler için oluşturulacak olan sınav jürisinde istenirse bir öğretim elemanı yerine işletmede öğrenciden sorumlu eş danışman da yer alabilir. Lisans Bitirme Çalışması/Projesi sınav süresi, ilgili bölüm kurulu tarafından belirlenir. Sınav salonunda jüri üyeleri dışında, dinleyici olarak, soru sorma hakkı olmaksızın, öğretim elemanları ve jüri tarafından uygun görülen kişiler de bulunabilir. Sınav jürisi tarafından öğrencinin başarı notu bir tutanak ile kayıt altına alınır.
Madde 8. Lisans Bitirme Çalışması/Projesi sınavında başarısız olan öğrenciler ders kataloğunda belirtilen dönemde Lisans Bitirme Çalışması/Projesi dersine kaydını yeniler.TNKÜ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ üçüncü bölüm Madde 16-5’de “Bir öğrencinin tek ders sınavlarına girebilmesi için, ilgili dersi daha önce almış, devam şartını sağlamış ve derse son açıldığı dönemde kayıt yaptırmış olması gerekir” denilmekle birlikte; Bitirme Çalışmasının/Projesinin dönem boyunca gerçekleştirilen bir çalışma olması nedeniyle bu madde kapsamında değerlendirilemez. Bu nedenle; Bitirme Çalışması/Projesi dersini alamayan ya da alıp başarısız olan öğrencilere tek ders sınav hakkı verilemez. Bu durumdaki öğrencilerin Bitirme Çalışması/Projesi dersine katalogda yer aldığı dönemde kayıtlanması gerekir. Ancak Bitirme Çalışmasının/Projesinin dönem içi yeterliliklerini ve gerekliliklerini tamamlamış ve Lisans Bitirme Çalışması/Projesi Yazım Kurallarına uygun olarak yazılmış olmasına rağmen geçerli mazeretleri sebebiyle (sağlık vb.) Bitirme Çalışmasını/Projesini teslim edememiş olan öğrencilere, mazeretlerini belgelendirmek ve Bitirme Çalışmasının/ Projesinin ekinde sunulduğu tek ders sınavı talep dilekçesi vermek kaydı ile Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile tek ders sınavına girme hakkı verilebilir. Sınav, bu yönergenin Madde 7 uyarınca gerçekleştirilir.
Madde 9. Bu yönerge, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanma tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
Madde 10. Bu yönergeyi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı yürütür.