Çorlu Mühendislik Fakültesi

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
YAZ OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM 

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç 
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Namık Kemal Üniversitesinde yabancı dil hazırlık, önlisans ve lisans eğitim-öğretimi yapan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında, güz ve bahar yarıyılları dışında kalan yaz aylarında yapılacak olan yaz öğretimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. 

Kapsam 
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik; Namık Kemal Üniversitesinde yabancı dil hazırlık, önlisans ve lisans düzeylerinde yapılacak yaz eğitim-öğretiminde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak 
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci, 14 üncü ve Ek 26 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4 - (1) 
Bu Yönetmelikte geçen;

a) Üniversite: Namık Kemal Üniversitesini,
b) Rektör: Üniversite Rektörünü,
c) Senato: Üniversite Senatosunu,
ç) Yönetim Kurulu: Üniversite Yönetim Kurulunu,
d) İlgili Yönetim Kurulu: Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulları yönetim kurullarını ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yaz Okulunun Amacı, Yönetimi ve Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar Yaz okulunun amacı
MADDE 5 - (1)
 Yaz okulunun amacı şunlardır:

a) Üniversite kapasitesinin verimli kullanılmasını sağlamak ve derslerdeki öğrenci yığılmasını önlemek, 

b) Çeşitli nedenlerle bazı dersleri alamayan veya devamını sağlayamayan öğrenciler ile aldıkları derslerden başarısız olan öğrencilere yeni imkanlar sağlamak,

c) Üniversite öğrencilerinin öğrenimlerini öngörülen eğitim-öğretim süresinde bitirmelerini sağlamak,


ç) Başarılı öğrencilerin öğrenimlerini daha erken bitirebilmelerine imkan sağlamak.


Yaz okulunun yönetimi
MADDE 6 - (1) 
Yaz okulu, Rektör tarafından görevlendirilen bir rektör yardımcısı başkanlığında, Senato tarafından seçilen üç öğretim üyesinden oluşan yaz okulu koordinasyon kurulu tarafından yönetilir.

Yaz okulu takvimi
MADDE 7 - (1)
 Önlisans ve lisans kapsamındaki dersler, birinci ve ikinci eğitim-öğretim programları için açılabilir. Ancak, bu programlarda normal olarak güz ve bahar yarıyıllarında açılması gereken dersler, yaz okulu programına ertelenmez. Yaz okulu takvimi, Senato tarafından belirlenir ve ilan edilir.

Derslerin açılması
MADDE 8 - (1)
 Yaz okulunda derslerin açılması;

a) Lisans programlarında, ilgili bölümlerin bölüm kurulu önerisi üzerine, fakülte/yüksekokul yönetim kurulu, 

b) Önlisans programlarında, meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinin bölüm kurulu
önerisi üzerine, yüksekokul yönetim kurulu, 

c) Hazırlık sınıfları yaz okulu programı yabancı diller yüksekokulu yönetim kurulu
tarafından karara bağlanır. 

(2) Derslerin düzenlenmesi yaz okulu koordinasyon kurulu tarafından yapılır.

Ders alma 
MADDE 9 - (1) 
Yabancı dil hazırlık sınıfları hariç, önlisans ve lisans eğitim-öğretim programları için düzenlenen yaz okulunda bir öğrenci toplam 10 krediyi aşmayacak şekilde ders alabilir.

Yaz okulunun süresi ve öğrenci sayısı 
MADDE 10 - (1)
 Yaz okulunun süresi; yarıyıl/yıl sonu sınavları hariç, en az yedi haftadır. Yaz okulunda bir dersin açılabilmesi için gerekli olan öğrenci sayısı; yabancı dil hazırlık sınıfları hariç, lisans ve önlisans programlarında koordinasyon kurulunun önerisi üzerine, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. 

(2) Yaz okulunda geçen süre, eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.  

Ders saatleri ve devam 
MADDE 11 - (1)
 Yaz okulunda her ders için, normal dönemde yapılan toplam ders saati kadar ders yapılır. Yaz okulunda derslere devam zorunludur. Bir dersten daha önce devam koşulunun yerine getirilmiş olunması, o derse yaz okulunda devam zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Değerlendirme
MADDE 12 - (1) 
Yaz okulunda derslerin değerlendirilmesi ve başarı durumunun tespiti, güz ve bahar yarıyıllarında açılan derslerin tabi olduğu esaslar uyarınca yapılır.

(2) Üniversite öğrencileri dışındaki öğrencilere; yaz okulunun süresini, alıp başardıkları derslerin adını, birim saatini ve başarı notunu gösteren bir belge verilir.

Kayıt işlemleri
MADDE 13 - (1)
 Üniversite öğrencileri ve diğer öğrencilerin kayıt işlemleri ile ilgili düzenlemeler yaz okulu koordinasyon kurulu tarafından yapılır ve ilan edilir. Yaz okulu ile ilgili öğrenci sorunları; ilgili fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetim kurulunun görüşü alınarak yaz okulu koordinasyon kurulu tarafından karara bağlanır.

(2) Önceki yarıyıl sonunda ilişiği kesilmiş veya kesilme durumuna gelmiş öğrencilerin yaz okuluna kaydı yapılmaz. İçinde bulunulan eğitim-öğretim yılının ders kaydı yaptırılmamış yarıyılına ait dersler için öğrenciler yaz okuluna kayıt yaptıramaz.

Diğer yaz okullarından alınan dersler
MADDE 14 - (1)
 Öğrenciler; bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen kredi sınırlarını aşmamak ve kayıtlı oldukları birimin iznini almak şartıyla, Üniversitenin yaz okulunda açılmayan dersleri kapsam ve kredi saatleri aynı veya fazla olmak kaydıyla, bu derslerin açıldığı diğer üniversitelerin yaz okullarından da alabilir. Üniversiteler tarafından gönderilen başarı notları ilgili kurullarca onaylandıktan sonra kayıtlara geçirilir. 

Ücret
MADDE 15 - (1)
 Yaz okulu ücretlidir ve alınacak ücret, yaz okulu koordinasyon kurulunun önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

(2) Yaz öğretiminde ders veren öğretim elemanlarına, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde ders ücreti ödenir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 16 - (1)
 Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2/4/2007 tarihli ve 26481 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Namık Kemal Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, 2/4/2007 tarihli ve 26481 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, 25/2/2007 tarihli ve 26445 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük
MADDE 17 - (1)
 Bu Yönetmelik 2006-2007 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 18 - (1)
 Bu Yönetmelik hükümlerini Namık Kemal Üniversitesi Rektörü yürütür.