2013-05-02

Seminer

Endüstriyel uygulamalar için yeni enzimlerin geliştirilmesi

Dr. Barış Binay

2 Mayıs Perşembe, Saat 12.30

NKÜ, Çorlu Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu

Özet: Sahip oldukları kullanım avantajları nedeniyle, özellikle son yüzyılın yarısında gelişen teknolojinin de etkisiyle doğal birçok enzim tanımlanmıştır. Ancak tanımlanan doğal enzimler için farklı pH'lara dirençlerinin ve çok yüksek sıcaklık dayanımlarının olmayışı, substrat yelpazelerinin darlığı ve endüstriyel ortamlarda stabil kalamamaları en büyük dezavantajları olarak sıralanmaktadır. Rekombinant DNA teknolojisi üzerinden tasarlanan moleküler protein mühendisliği teknikleri, bahsedilen dezavantajları ortadan kaldırarak enzimlerin endüstrinin bir çok alanında kullanılmasını sağlamaktadır. Bu seminerde bu uygulamaların, yapılan deneysel çalışmaların sonuçlarıyla beraber işlenmesi hedeflenmektedir.

Barış Binay, Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü'nden mezun olduktan sonra master ve doktora derecelerini İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ), Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Bölümü'nden almıştır. Lisansüstü eğitimi boyunca Bristol Üniversitesi ve Manchester Üniversitesi'nde de çalışmalar yapan Barış Binay'ın çalışmaları farmokolojik etkileri olan kimyasalların, bilgisayar ve enzim mühendisliği teknikleri kullanarak dizayn edilmis enzimlerle üretilmesini kapsamaktadır. Barış Binay doktora sonrası çalışmalarımı Sabancı Üniversitesi'nde devam ettirmektedir.