Çorlu Mühendislik Fakültesi

 

TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ

ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ


BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Birimlerine Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi hariç olmak üzere yeni kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi dâhil olmak üzere herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan alarak başarılı oldukları derslerin muafiyet ve yarıyıl/yıl intibak esasları ile muafiyet sınavı yapılacak derslerle ilgili esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge hükümleri;

a) Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Birimlerine yatay/dikey geçiş yapmak suretiyle veya af kanunundan yararlanarak öğrenimlerine devam etmek isteyen öğrencilerin,

b) Daha önceden bir Yükseköğretim Kurumunda öğrenci iken herhangi bir nedenle ilişiği kesilen fakat Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ne yeniden kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin,

c) Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi programlarından birinde kayıtlı bulunan öğrencilerden, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği kabul edilen başka bir yükseköğretim kurumunun programlarında özel öğrenci statüsünde veya yaz okulunda ders alanlar, Farabi Programı, Uluslararası Değişim Programları ile yurtdışında öğrenim gören öğrencilerin,

ç) ÖSYM sınavı sonucu yerleşen ve daha önceki dönemlerde önlisans/lisans programlarını bitiren öğrencilerin,

d) Yukarıda belirtilen veya benzeri durumda olup öğrenimlerine devam edecek öğrencilerin,

daha önce alıp, başarılı oldukları derslerden muafiyetleri ve intibaklarıyla ilgili işlemleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu yönerge, “2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu”, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”, “Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” ve “Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

a) AKTS Kredisi: Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) Kredisini,

b) Birim: Enstitü, Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulunu,

c) Birim Yönetim Kurulu: İlgili Birimin Yönetim Kurulunu,

d) Not Dönüşüm Sistemi (NDS): Öğrencinin bir dersteki başarı notunun belirli bir ölçeğe göre harfli başarı notuna çevrilerek başarısının değerlendirilmesini,

e) AGNO: Ağırlıklı Genel Not Ortalamasını,

f) İntibak İşlemi: Üniversiteye kayıt hakkı kazanan öğrencilerin daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumundan alıp başardığı veya muaf sayıldığı derslere göre devam edecekleri yarıyıl/yılı belirleme işlemini,

g) Bölüm Eğitim-Öğretim Komisyonu: Bölüm Kurulu önerisi ve Birim Yönetim Kurulu onayı ile belirlenen en az üç öğretim elemanından oluşan komisyonu,

h) Muafiyet: Daha önce alınmış ve başarılmış ders/derslerin yerine, AKTS Kredi veya ders saati ve içerik uyumuna göre müfredatta bulunan ders/derslerin denkliğinin kabul edilmesi durumunu,

i) MYO: Meslek Yüksekokulunu,

j) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

k) Rektör: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörünü,

l) Senato: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senatosunu,

m) Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesini,

n) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu, ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Komisyonu

MADDE 5- (1) Birim Eğitim-Öğretim Komisyonu, öğrencilerin muafiyet ve intibak işlemlerini yürütmek ve değerlendirmek üzere Fakültelerde Dekan Yardımcısı, MYO/Yüksekokullarda ise Müdür Yardımcısı başkanlığında her bölümü temsil eden birer üyeden oluşur. 

(2) Bölüm öğrencilerinin muafiyet ve intibak işlemleri, biri başkan olmak üzere bölümdeki en az 3 (üç) öğretim elemanından oluşan Bölüm Eğitim-Öğretim Komisyonu tarafından yürütülür ve değerlendirilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Genel Esaslar ve İşleyiş

Başvuru

MADDE 6- (1) Madde 2’de tanımlanan öğrencilerin, ilk kayıt yaptırdıkları tarihi izleyen 2 (iki) hafta içinde, ilgili birime muafiyet için dilekçeyle başvurmaları gerekir.

(2) Yatay geçiş başvurularında bulunan öğrencilerin ise başvuru esnasında ilgili birime muafiyet için dilekçeyle birlikte ders içerikleri ile başvurmaları gerekir. Öğrencilerin, sonraki yarıyılda/yıllarda yapacakları muafiyet talepleri ya da yapılan muafiyet/intibak işlemlerinin iptaline yönelik talepler kabul edilmez.

(3) Başvuru şahsen veya noter onaylı vekâleti bulunan vekiller tarafından elden yapılmalıdır. Başvuru süresi geçtikten sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.

(4) Öğrenciler, başvuru dilekçelerinde daha önce almış ve başarmış oldukları ders/dersler karşılığında hangi ders/derslerden muaf olmak istediklerini Ek 1’de yer alan form dilekçeyi kullanarak belirtmek zorundadırlar. Aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda;

- Ek1 form dilekçesinin eksik veya gerektiği gibi doldurulamaması,

- Ders eşleşmelerinin hatalı ya da eksik yapılması,

- Seçmeli ders havuzunun tamamının öğrenci tarafından görülemiyor olması vb. hususlar dikkate alınarak,

Öğrenci mağduriyetinin önlenmesi adına ilgili bölüm komisyonu ders muafiyet işlemlerinden sorumludur.

(5) Dilekçeye, öğrencinin daha önce alarak başarılı olduğu derslerin öğrenim gördüğü yıla ve yıllara ait ders içerikleri ile yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış (mühürlü, kaşeli ve imzalı) not döküm belgesinin (transkript) ve öğrencinin daha önce öğrenim gördüğü yıla ve yıllara ait ve daha önce öğrenim gördüğü üniversitenin not sisteminin dörtlük veya yüzlük karşılığını gösteren belgenin eklenmesi zorunludur. Ayrıca ikinci öğretimden örgün öğretime yapılacak geçiş başvurularında öğrencinin %10’a girdiğine dair belge de eklenmelidir. Söz konusu yukarıdaki belgelerin  eksik olması durumunda başvuru işleme alınmaz.

(6) Öğrenciler, daha önce almış ve başarmış oldukları birden fazla derse karşılık muadil ders/derslerden muafiyet isteğinde bulunabilirler.

(7) Öğrenciler, bölümlerin Lisans Eğitim-Öğretim planlarında yer alan ve proje, tez, ödev, sanat etkinliği ve benzeri türden çalışmalardan oluşan, Bitirme Çalışması için muafiyet talebinde bulunamaz.

(8) Staj muafiyet talepleri ilgili Bölüm Staj Komisyonu tarafından değerlendirilir. Önlisans eğitim ve öğretimindeki stajlar için yapılan muafiyet talebi dikkate alınmaz.

(9) Muafiyet ve intibak işlemlerinin, Madde 6- (1) de tanımlanan öğrencinin başvurusunu takip eden iki hafta (10 iş günü) içerisinde ilgili Bölüm Eğitim-Öğretim Komisyonları tarafından değerlendirilerek, Birim Eğitim Öğretim Komisyonuna iletilir. Birim eğitim öğretim komisyonu önerisi Birim Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve sonuçlandırılır. Madde 6-(2)’de tanımlanan öğrencinin muafiyet ve intibak işlemleri, ilgili Bölüm Eğitim-Öğretim Komisyonları tarafından değerlendirilerek yatay geçiş başvuru ve değerlendirme takviminde belirtilen tarihte Birim Yönetim Kurulunca ilan edilir.

Muafiyet ve İntibak ile İlgili Hususlar

MADDE 7- (1) Muafiyet başvuruları, ilgili bölüm Muafiyet ve İntibak Komisyonları tarafından değerlendirilerek daha önce alıp da başarılı olduğu ve muafiyet talep ettiği tüm dersler için ilgili birim yönetim kurullarınca karara bağlanır ve öğrencilerin intibakları ilgili yarıyıl/yıla yapılır.

(2) Daha önceki yükseköğretim kurumunun not sistemine göre başarı durumu “Yeterli/Başarılı/Geçer” şeklinde gösterilmiş olan dersler (Üniversitemiz dışındaki akademik birimlerden alınan ve “Şartlı geçer” olarak tanımlanmış olanlar dışındaki dersler) “Başarılı” olarak kabul edilir. Talepte bulunulan ders/derslerden muaf olabilmek için, başarılı olmak koşuldur.

(3) Açık Öğretim Programlarında verilen veya içerikleri üniversitelere göre çok değişmeyen ortak zorunlu dersler olarak okutulan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre iş güvenliği uzmanı olabilecek mezunları yetiştiren fakültelerde İş Sağlığı ve Güvenliği dersleri bazı üniversitelerde kredisiz, bazı üniversitelerde kredili olabildiğinden, söz konusu dersleri almış ve bu maddenin (2) bendindeki başarıyı göstermiş öğrencilerin muafiyet işlemleri dersin yarıyılına, içeriğine ve AKTS kredisine bakılmaksızın yapılır. Söz konusu derslerin AKTS değerleri, intibak yılının hesabında toplam AKTS kredisine dâhil edilir.

(4) Açık Öğretim veya Uzaktan Öğretim programlarında görülen derslerde (2547 sayılı Kanunun 5/ı maddesinde belirlenen dersler hariç) muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz.

(5) Muafiyet talebi, ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar öğrenci, muafiyet talebinde bulunduğu derse devam etmekle yükümlüdür.

(6) Muafiyet ve intibak işlemleri hakkındaki kararlara yönelik itirazlar, Birim Yönetim Kurulu kararının birim öğrenci işleri bürosu tarafından öğrenciye bildirildiği tarihten itibaren 5 (beş) iş günü içinde ilgili Birime yapılır.

(7) Muafiyet istenen dersin zorunlu veya seçmeli ders olmasına bakılmaksızın, bölüm eşdeğerliği dikkate alınarak (başarılı olmuş olmak şartıyla), ders içeriğinin uyumuna/yeterliliğine, AKTS kredisine göre karar verilir. Ders değerlendirmesinde, dersin içeriğinin en az %70’inin eşdeğer; AKTS kredisinin veya ders kredisinin ise eşit veya daha fazla olması gerekmektedir. 

(8) Eşdeğer sayılması istenen bir dersin adının, eşdeğer sayılacak ders ile birebir aynı olması gerekmez.

(9) Eşdeğer sayılması istenen bir dersin dili Türkçe dışında bir dilde ise, öğrenci tarafından, yetkili kurumlarca onaylı Türkçe çevirisi sağlandığı takdirde değerlendirmeye alınır.

(10) Birden fazla kez tekrarlanan dersler için en son alınan başarı notu muafiyet değerlendirmesine esas alınır.

(11) Bölüm Eğitim-Öğretim Komisyonunun önerisi üzerine Birim Yönetim Kurulunca tanınarak muaf tutulan derslerin muafiyet işlemlerinde harfli not muafiyeti uygulanır. Muaf olunan derslerin notları, Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) hesabında değerlendirmeye alınır.

(12) Önlisans ve lisans programlarında, son sınıfa intibak edilecek öğrenciler hariç, muaf olunan derslerin AKTS Kredilerinin toplamı, ilgili programın ders programındaki derslerin AKTS Kredilerinin toplamının % 50’sini (4 yıllık fakülteler için 120, MYO’lar için 60 AKTS) geçemez. Muafiyet talep edilen derslerin AKTS Kredilerinin toplamı, ilgili programın ders programındaki derslerin AKTS Kredilerinin toplamının yarısından fazla ise, muaf olunacak dersler öğrencinin talebi doğrultusunda belirlenir. Şayet öğrencinin böyle bir talebi yoksa muaf olunacak dersler, muafiyet almış olduğu en yüksek notlu dersten başlayarak belirlenir. Geçme notlarının aynı olması durumunda muaf tutulabilecek en yüksek AKTS’li dersin, onun da aynı olması halinde 1. Sınıftan başlamak üzere en erken alınması gereken dersten başlayarak muafiyetler belirlenir. Af kanunundan yararlanacak öğrenciler için ilgili kanun ve uygulama esas ve ilkeleri dikkate alınır. 

(13) Geçiş yapmadan önceki yükseköğretim kurumundan alınarak başarılı olunan derslerinin muafiyet taleplerinde; birden fazla dersin bir derse eşdeğer sayılması durumunda başarı notu, birleştirilen derslerin ağırlık katsayıları ile AKTS kredilerinin çarpımlarının toplamının, birleştirilen derslerin AKTS kredilerinin toplamına bölünmesiyle elde edilen ağırlıklı ortalama yardımı ile hesaplanır. Çıkan sayı en yakın olan ağırlık katsayısına yuvarlanarak harf notu belirlenir. Bir dersin içeriğinin, birden fazla derse eşdeğer sayılması durumunda, dersin AKTS Kredileri göz önünde bulundurularak geçer notu eşdeğer derslerine verilebilir.

(14) Uluslararası öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışına giden öğrencilerin intibak işlemlerinde ders içeriğinin en az %70 örtüşmesi koşulu aranmaz. Bunun yerine, ders planında hangi dersin yerine sayılacağına, eğitim sürecine katkısına ve yeterliliğine bakılarak karar verilir.

İntibak Yarıyılının Tespiti

MADDE 8- (1) Herhangi bir muafiyeti bulunmayan öğrencilerin lisans/önlisans programında öğrenime başlayacakları ilk yarıyıl birinci yarıyıllarıdır. Muafiyeti bulunan öğrencilerde ise yarıyıl intibakı birinci yarıyıldan başlayacakları göz önünde bulundurularak

ve her yarıyılda ortalama 30 AKTS kredilik ders geçileceği varsayılarak, muafiyet verilen derslerin AKTS kredi toplamına göre hesaplanır.

a) İntibaklar, güz yarıyılında yapılan başvurular için güz yarıyılına karşılık gelen sınıf ve yarıyıla (1. Sınıf / 1. Yarıyıl, 2. Sınıf / 3. Yarıyıl, 3. Sınıf / 5. Yarıyıl), bahar yarıyılında yapılan başvurular için bahar yarıyılına karşılık gelen sınıf ve yarıyıla (1. Sınıf / 2. Yarıyıl, 2. Sınıf / 4. Yarıyıl, 3. Sınıf / 6. Yarıyıl) yapılır.

b) Muafiyet verilen derslerin AKTS kredi toplamı 30’dan küçük ise öğrenci öğrenimine 1. Sınıf / 1. Yarıyıl’dan başlayacaktır. Şayet öğrenci Bahar döneminde başvuru yapmış ise 1. Sınıf 2. Yarıyıldan ya da intibak ettirildiği sınıfın başvuru yaptığı akademik dönemde öğrenimine başlayacaktır.

c) İntibak yarıyılının belirlemesi Ek 2’de verilen Çizelge 1’e göre yapılır.

d) Kayıt yenileme aşamasında ders seçiminde intibakı yapılan dönemden önceki dönemlere ait alınması gereken dersler öncelikle alınır.

(2) Muafiyet almış öğrencilerin, öğrenim süresi belirlenirken, öğrencilerin muaf olduğu derslerden her yarıyılda ortalama 30 AKTS kredilik ders geçileceği varsayılarak başarılmış derslerin karşılık geldiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Muaf edilen yarıyıl sayısının belirlenmesi Ek 2’de verilen Çizelge 2’ye göre yapılır. Bu süre, 2547 sayılı Kanunun tanımış olduğu azami süreden düşülerek, program kapsamında kalan derslerin, kalan öğrenim süresi içerisinde başarı ile bitirilmesi gerekir.

Dikey Geçişe İlişkin Esaslar

MADDE 9- (1) Dikey Geçiş Sınavı sonucunda lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrenciler hakkında, Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

(2) Lisans programına başlama hakkı elde eden öğrencilere, önlisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden, 7. ve 8. maddelerdeki ilkeler dikkate alınarak eş değer kabul edilenler için ilgili Bölüm Eğitim-Öğretim Komisyonları tarafından incelenerek birim eğitim öğretim komisyonuna iletilir. Birim eğitim öğretim komisyonu önerisi Birim Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve kurulun kararı ile muafiyet verilir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

(3) Dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına yerleşen öğrencilerin önlisans programında aldığı ve lisans programında muafiyet verilerek intibakı yapılan dersleri, not döküm belgesine harf notu karşılıkları işlenir ve bu derslerin harf notları AGNO hesabına katılır.

Başka Kurumlarda Öğrenim Gören Öğrencilerle İlgili Muafiyet Esasları MADDE 10 - (1) Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi programlarından birinde kayıtlı

iken, YÖK tarafından denkliği kabul edilen başka bir yükseköğretim kurumunun programlarında özel veya misafir öğrenci statüsünde ders alan ve/veya ulusal/uluslararası değişim programları ile öğrenim gören öğrencilerin diğer yükseköğretim kurumlarından alacağı derslerin, bu kurumlarda eğitime başlanmadan önce, ilgili Birim Yönetim Kurulu kararıyla kabul edilmiş olması gerekir. Diğer yükseköğretim kurumundan alınan dersler, harf notları ile beraber Ek 2’de verilen Çizelge 3’deki Not Dönüşüm Sistemine göre işlenir.

İntibak ve intibak formunun düzenlenmesi

MADDE 11- (1) İntibak formunda, öğrencinin hangi sınıf ve yarıyıla intibak ettirildiği ve daha önce alınan dersin kodu, adı, AKTS Kredisi ve harfli başarı notu ile muaf olunan dersin kodu, adı AKTS Kredisi ve harfli başarı notu belirtilir.

(2) Öğrencinin daha önce öğrenim gördüğü kurumdan almış olduğu öğrenim durum belgesinde (transkript) bir dersin harfli başarı notu olarak;

a) Sadece dörtlük notu bulunuyorsa, Ek 2’de verilen Çizelge 3-a’daki Not Dönüşüm Sistemindeki dörtlük nota karşılık gelen harf notu intibak formuna yazılır.

b) Sadece 100’lük notu bulunuyor ise 100’lük sistemde aldıkları notların 4’lük sisteme çevrilmesinde “Yükseköğretim Kurulu” tarafından yapılan düzenleme doğrultusundaki “4'lük Sistemdeki Notların 100'lük Sistemdeki Karşılıkları” çizelgesi kullanılır ve Ek 2’de verilen Çizelge 3-b’deki Not Dönüşüm Sistemindeki dörtlük nota karşılık gelen harf notu intibak formuna yazılır. Eğer öğrencinin 100’lük not sistemindeki başarılı (şartlı geçilen dersler hariç) olduğu bir dersin 4’lük not sistemindeki dönüştürülmüş not karşılığı 2’nin altında ise, öğrencinin notu asgari geçme notu olan “2.00-CC” olarak belirlenir.

c) Sadece harf notu varsa ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde kullanılan harf notu sistemiyle aynı ise, intibak formuna bu harf notu yazılır.

d) Harf notu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde kullanılan harf notu sistemiyle aynı değilse ve beraberinde yüzlük not varsa, (a) bendindeki işlem; beraberinde dörtlük not varsa, (b) bendindeki işlem uygulanır.

e) Önceki öğrenim durum belgesinde başarı notu olarak “geçer”, “başarılı”, “yeterli”, “muaf” vb. terimler kullanılmışsa, başarı notu olarak “BL-Başarılı” harf notu kullanılır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler, Yürürlük ve Yürütme

Hüküm Bulunmayan Haller

MADDE 12- Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 13- Bu Yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14- Bu Yönerge Rektör tarafından yürütülür.

 

EK1: Başvuru dilekçesi

EK2: İntibak yılının belirlenmesi, muaf edilen yarıyıl sayısının belirlenmesi, not dönüşüm sistemi