Çorlu Mühendislik Fakültesi
2020-02-28

Fakültemiz Dekanı Sayın Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer Basın Mensuplarıyla Kahvaltıda Buluştu



 

Fakültemiz tarafından gerçekleştirilen kahvaltı etkinliğinde Çorlu’muzun kıymetli basın mensuplarına Sektör Tümleşik Eğitim Modeli hakkında bilgiler verildi. Dekanımız Sayın Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılından itibaren tüm mühendislik bölümlerinde uygulanmaya başlanan STE modeli ile ilgili şunları söyledi;

Çorlu Mühendislik Fakültesi Sektör Tümleşik Eğitim Modeline geçti.

Sektör Tümleşik Eğitim modelimiz daha ilk yılında toplam 171 öğrencimizi 141 iş yerinde bu programdan yararlandırma başarısı yakalamıştır. Bölgemizin iş dünyası temsilcileriyle Türkiye’de bir ilk ve büyük bir adım atmış ve Sektör Tümleşik Eğitim programı iş birliği protokolü imzalamış bulunmaktayız. Sektör Tümleşik Eğitim Programı ile Çorlu Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizin sektörle buluşmasının, sektörün ihtiyaçlarına göre kendini geliştirme fırsatı yakalamasının ve daha önemlisi mezuniyet sonrası istihdam imkanına kavuşmasını sağladık. Bölgemizdeki iş dünyası ve sanayicilerimizin de kendi iş yerlerindeki organizasyon ve üretim süreçlerini bilen nitelikli iş gücüne daha kolay ve daha kısa sürede ulaşmalarının yollarını açtık.

Peki nedir Sektör Tümleşik Eğitim modeli? 4. Sınıftaki mühendislik öğrencilerimizin haftada 3 gün alanlarıyla ilgili bir işletmede, çift danışman gözetiminde (bir akademisyen ve bir sanayici) bir proje konusunda çalışması olarak tanımlanabilir. Devlet üniversiteleri arasında bir ilk olarak, 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Tekstil Mühendisliği Bölümü'nde uygulamaya başlanan bu STE modeli artık 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılından itibaren tüm mühendislik bölümlerinde uygulanmaya başlanmıştır. Fakültemizin bu kararı, “2018 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda” 767 bilgi notuyla ilan edilmiştir. İlgili kılavuzda 767 bilgi notunda;

“Öğrenciler 4. Sınıfın güz veya bahar yarıyılında Sektör Tümleşik Eğitim kapsamında (STE) alanları ile ilgili sektör, kurum ve kuruluşlarda eğitimlerini sürdürebilecektir” denilmektedir.

Sektör Tümleşik Eğitim Programından Mühendislik öğrencilerimizin kazanımları;

  • uygulamalı mühendislik eğitimi yapmak
  • teorik bilgiyi pekiştirme
  • laboratuvar ve atölye uygulamalarında edindikleri beceri ve deneyimlerini geliştirmek,
  • görev yapacakları iş yerlerindeki sorumluluklarını, ilişkileri, organizasyon ve üretim sürecini ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlamak,
  • daha kolay iş bulma imkanına kavuşmak,
  • mezun olmadan iş tecrübesine sahip olmaktır.

İş dünyasının kazanımları;

  • Daha kısa sürede nitelikli mühendis yetiştirmek,
  • İş dünyasının ihtiyaçlarına uygun mühendis kazanmak,
  • Üniversite ile işbirliği yapmak,
  • Sorunlara proje kaynaklı çözümler bulmak,
  • Düşük bütçeli Ar-Ge ve Ür-Ge imkanı bulmak,
  • Personel adaptasyon süresini kısaltmak,
  • Kaliteli ve verimli üretim yapmak olacaktır.

Tüm bu kazanımlar neticede, başta bölgemiz olmak üzere ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunacaktır.

Mühendis adaylarını ayrıcalıklı, nitelikli ve uygulamalı mühendislik eğitimi için Fakültemize bekliyoruz…

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi olarak, bölgemizin sanayi ve endüstriyel potansiyelinin farkındayız ve bu potansiyeli seyretmek niyetinde değiliz. Bölgemizin bu potansiyelini öğrencilerimizi daha nitelikli, iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun yetişmiş birer mühendis olarak mezun etmek için eğitim modelimizi değiştirdik. Bu önemli uygulamayı bölgemizde bulunan iş dünyası, sektör ve meslek kuruluşları temsilcileriyle iş birliği protokolü imzalayarak resmi ve kalıcı hale getirmiş bulunuyoruz.

Sektör Tümleşik Eğitim yapan bu öğrencilerimizden yaklaşık %15”i aynı işyerlerinde istihdam edilmiştir. İlk yılımızda bizleri, öğrencilerimizi ve bölgemizdeki sektörü memnun edici bir başarı hikayesi yazılmıştır. Önümüzdeki yıllarda hem programdan yararlanan öğrenci sayılarımızın, hem de aynı işyerinde istihdam edilecek mühendis sayılarımızın artacağına inanıyoruz. 

2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılında Sektör Tümleşik Eğitim Kapsamında Öğrenci Kabul Eden Firma ve öğrenci sayıları

Bölüm

Firma Sayısı

Öğrenci Sayısı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

37

44

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ

3

8

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ

22

24

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ

14

15

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

12

19

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

1

1

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ

14

21

TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ

38

39

TOPLAM

141

171

 

İş birliğimizin başta Fakültemizde eğitim gören öğrencilerimize, kariyerlerine karar verecek olan ve Fakültemizi tercih edecek olan üniversite adaylarımıza, bölgemiz iş dünyasına ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Fakülte Yönetimi olarak, çalışma süresince Sektör Tümleşik Eğitim programının alt yapısının hazırlanmasında görev alan akademik personele, tüm sektör ve iş dünyası yönetici ve temsilcilerine gösterdikleri destek için teşekkür eder, programdan faydalanacak Çorlu Mühendislik öğrencilerine ve işverenlere hayırlı olmasını diler, şükranlarımı sunarım.

                                                                                                               

                                                                                              Prof.Dr. Lokman Hakan TECER

                                                                                                 Dekan

                                                                                                  Çorlu Mühendislik Fakültesi